Newton Court Reserve

City of Port Phillip, St Kilda, 2018

Pollen were invited by the City of Port Phillip to design and document play space upgrades to Newton Court Reserve in St Kilda. The linear reserve is located in a residential cul-de-sac off the Grey Street shopping precinct.

Local residents were experiencing high levels of undesirable, anti-social behaviour in the park due to poor lighting and lack of passive surveillance. The adjacent St Kilda Adventure Playground, which runs after-school activities for children, was also exposed to this negative behaviour due to its close proximity.

Pollen developed a concept design that addressed many of the safety concerns of the park by engendering a greater sense of ownership of the park by residents and children. Careful selection of robust materials and low level planting types were proposed to ensure clear sight-lines through the space and to mitigate undesirable behaviour.

Custom designed seats and raised planters are an identifiable element of the space; a vibrant and playful addition to the space. Together with path networks, a sense of adventure is created within the space, catering for a variety of age groups, and encouraging users to inhabit the park and increase passive surveillance. The project is currently out for tender.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.