Moreland Playspaces

Kelvin Thomson Reserve & Bryant Family Reserve, Moreland City Council, 2017-2018

In 2017 Pollen Studio were asked by Moreland City Council to design two reserves. Both included playspaces, and both were situated adjacent to the Moonee Ponds Creek. Bryant Family Reserve and Kelvin Thomson Reserve both had existing playgrounds in need of renewal, and new schemes focused on nature play were devised and documented.

Bryant Family Reserve offered an ideal opportunity to design a water play system; within view of the Moonee Ponds Creek itself. The water play system consists of a hand pump unit and an in-situ poured, curved concrete rill, as well as a planted swale watered by overflow. Together with staff from Moreland, Pollen identified the opportunity to refurbish, rather than replace, much the existing play equipment, making the outcome a lower environmental impact.

Kelvin Thomson Reserve contains an area of mature trees, identified by Pollen as an asset to this design. Play paths and meeting areas were carefully nestled into the large existing trees on site, and additional tree planting ensured the continuation of this urban forest. Equipment play and nature play sit alongside each other under the trees, while a flying fox uses and highlights the existing slope of the site.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.