Cambridge Street Reserve

Collingwood, City of Yarra, 2011

Cambridge Street Reserve in Collingwood, VIC is a small reserve nestled amongst the factories and offices of inner Melbourne. In 2011 the City of Yarra developed a concept plan for the site and contracted Pollen Studio to develop the design and prepare contract documentation drawings for the construction.

Drawing upon the history of fabric and clothing production in the surrounding Foy & Gibson buildings, we developed a design that is playful, sturdy and functional. Given the limited amount of open space in Collingwood, the reserve is often used by nearby office workers as a lunch space, so seating became an important consideration.

Large coloured steel posts mimic sewing needles and act as an entrance feature to the park, announcing its existence. A series of concrete walls with measuring tape stencils frame a new play area, catering for the emerging trend for young families living in nearby apartments. Recycled cable reels are entwined with coloured rope to look like thimbles, offering more seating opportunities as stools.

The park’s success can be measured by the amount of people that use it on any given day and also by the fact that Pollen delivered a project on time, under budget and to a high quality finish.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.